Natuurreservaten

homepagina > omgeving > natuur > natuurreservaten

Grote natuurreservaten dicht bij Vakantieverblijf Hageland

Het 'Dunbergbroek' en het 'Kloosterbroeck' zijn twee natuurreservaten vlakbij vakantieverblijf Hageland. Beide natuurreservaten vind je in onze vallei.

Iets verder, in dezelfde vallei vind je ook het natuurgebied rond het Kasteel van Horst en bovenop de heuvelruggen vind je andere pareltjes van natuurgebieden : Natuurgebied Kesselse bergen, Natuurgebied de wijngaardberg, en staatsnatuurreservaat Benninksberg.

Dunbergbroek

Het Dunbergbroek bevindt zich in onze vallei van 2 km breed, tussen twee heuvelruggen: enerzijds de Beninksberg en Wijngaardberg, en anderzijds de Chartreuzenberg en Speelberg. Het is een prachtig natuurreservaat vlakbij vakantieverblijf Hageland met heel wat bronnetjes die mineralen leveren voor een echte botanische collectie van orchideëen, eenbes, dotterbloemen, bosanemonen en ook de slanke sleutelbloem of bosbingelkruid. Met wat geluk kruist een hazelworm of een reetje je pad. En in de poelen zit de zeldzame kamsalamander.

Wil je veel meer weten over dit natuurgebied, surf dan naar deze site (externe link).

Kloosterbroek

Ook op het grondgebied van Holsbeek, stroomafwaarts van de Winge, vind je het vroegere 'Vrouweperckbosch', een bos dat belangrijk was voor het vlakbij gelegen Abdij Vrouwenpark (uit 11de eeuw). Nu noemen we het allen het 'kloosterbroekbos'. Veel daslook vult het bos in het voorjaar met een zachte lookgeur, en eigenaardig vertakkende bomen doen herinneren aan het Middeleeuwse kapbos.Dit natuurreservaat ligt op een kleine kilometer stappen van vakantieverblijf Hageland.

Wil je veel meer weten over dit natuurgebied, surf dan naar deze site (externe link).

Wandelingen in natuurreservaten van het Hageland

Er zijn twee mooie wandelingen die je deze natuurreservaten leren kennen (de 'rode' en de 'blauwe' wandeling.. Klik hier om de wandelkaart te downloaden.

Kleinere natuurgebieden op de Heuvels van het Hageland

De heuvels in het Hageland zijn ook pareltjes op natuurgebied. Hier vind je een overzicht van de heuvels die je zeker moet verkennen..